Five Story House stpmj

2019-01-02 23:00
“五层楼屋”是韩国首尔一座小城市的一个小场地上的一栋独栋住宅的垂直叠加结果。在不到100平方米的物业面积,需要挫折和停车法规,这所高大瘦削的房子创造了“垂直生活”与不同的楼层分区。在韩国,房地产是最有效的投资工具之一,购买一套公寓是增加资产的常见方式。在首尔,住在一层楼内有起居室、厨房、餐厅和卧室的公寓是典型的居住环境。考虑到重建单位的经济价值,以及市民对生活基础设施的熟悉程度,低楼面面积的垂直堆叠式住宅,在这种文化中是一种极具挑衅性的住宅类型。由于小型场地施工复杂,增加了内部面积,增加了成本。
‘Five story house’ is the vertically stacked result of a single- family house on a small site in highly dense city, Seoul, Korea. In less than 100m2 property area with required setbacks and parking regulation, this tall and skinny house creates ‘vertical living’ with different floor zonings. In Korea where the real estate is one of the most effective investment tools, purchasing a flat is the common way to increase ones assets.  Living in a flat with living room, kitchen, dining and bedrooms in a single floor, is typical residential environment in Seoul. Considering economic value of flats through redevelopment and the familiarity of living infrastructure, a vertically stacked house with small floor area is a provocative residential type in this culture. The additional cost based on complicated construction on small site, increased area of interior & exterior envelop and neighbors’ complaints within dense urban fabric are downsides of the developing this type of vertical house. Nonetheless, recently this vertical house is at the fore among the people who had grown up at the flats in 80s/ 90s and look for their living values in diverse spatial qualities which cannot be achieved from the flats.
‘Five story house’ is the vertically stacked result of a single- family house on a small site in highly dense city, Seoul, Korea. In less than 100m2 property area with required setbacks and parking regulation, this tall and skinny house creates ‘vertical living’ with different floor zonings. In Korea where the real estate is one of the most effective investment tools, purchasing a flat is the common way to increase ones assets.  Living in a flat with living room, kitchen, dining and bedrooms in a single floor, is typical residential environment in Seoul. Considering economic value of flats through redevelopment and the familiarity of living infrastructure, a vertically stacked house with small floor area is a provocative residential type in this culture. The additional cost based on complicated construction on small site, increased area of interior & exterior envelop and neighbors’ complaints within dense urban fabric are downsides of the developing this type of vertical house. Nonetheless, recently this vertical house is at the fore among the people who had grown up at the flats in 80s/ 90s and look for their living values in diverse spatial qualities which cannot be achieved from the flats.
 © Bae Jihun
3.Bae Jihun
该项目建议在单一家庭住宅中收集超过公正投资价值的垂直生活。这所房子是为五个家庭成员准备的;丈夫,妻子和三个孩子。它有一个为丈夫的爱好,家具制作,和一个10,8和6岁女孩的多功能房间。在挫折和停车规则所形成的最大体积范围内,所需的程序在垂直区域中列出。三个女孩的多间房位于一楼,北甲板扩大,供她们在学校和课外活动之间呆在一起。家具制作工作室位于南街一侧,毗邻停车场,方便丈夫出入。
The project proposes to collect vertical lives in a single family house beyond the just investment value. The house is for five family members; husband, wife and three kids. It has a studio for husband’s hobby, furniture making, and a multi-play room for 10, 8, and 6 years-old girls. Within the maximized volume formed by the regulations of setbacks and the parking, required programs are laid out in vertical zonings. The multi-room for three girls is located in first floor with the expanded north deck for them to spend time together between school and after-school-activities. The furniture making studio is placed at the south street side, adjacent to parking so that makes the husband easy to frequent in & out and commutes. The space for family gathering such as living room, kitchen, and dining is on the second floor. A master bedroom and the youngest girl’s room are on the third floor with mini library/ closet. The oldest girl’s room is on the fifth floor with great view, and the fourth floor works as second gathering space with terrace, a bed room and a bath room. Instead of big and wide openings for view, skinny windows are placed for both lighting and privacy from the adjacent buildings. The brick screen applied on most of openings except South.
The project proposes to collect vertical lives in a single family house beyond the just investment value. The house is for five family members; husband, wife and three kids. It has a studio for husband’s hobby, furniture making, and a multi-play room for 10, 8, and 6 years-old girls. Within the maximized volume formed by the regulations of setbacks and the parking, required programs are laid out in vertical zonings. The multi-room for three girls is located in first floor with the expanded north deck for them to spend time together between school and after-school-activities. The furniture making studio is placed at the south street side, adjacent to parking so that makes the husband easy to frequent in & out and commutes. The space for family gathering such as living room, kitchen, and dining is on the second floor. A master bedroom and the youngest girl’s room are on the third floor with mini library/ closet. The oldest girl’s room is on the fifth floor with great view, and the fourth floor works as second gathering space with terrace, a bed room and a bath room. Instead of big and wide openings for view, skinny windows are placed for both lighting and privacy from the adjacent buildings. The brick screen applied on most of openings except South.
 © Bae Jihun
3.Bae Jihun
 Diagram 01
Diagram 01
 © Bae Jihun
3.Bae Jihun
9米以上的台阶质量受日光反射规律的影响,悬挑在停车场上成为本市居住区典型的建筑形态。这座五层楼高的房子通过“弧线”来寻求小的调整,因为这些元素决定了这座建筑。停车场悬臂处的弧形,4楼倾斜的墙面延伸至入口和立面开口,揭示了立式独栋住宅的特征,并表现出其独特的外观。
The stepped mass over 9 meters by the daylight setback regulation and the cantilever over the parking becomes a typical building shape in residential zoning area in this city. The five-story house seeks small tweaks by ‘arcing’ on major elements that define the building. The ‘arc’ from the cantilever at the parking, the sloped wall at 4th floor expanded to an entry and the openings on elevations, reveal its identity of the vertical single-family house and express its unique appearance.
The stepped mass over 9 meters by the daylight setback regulation and the cantilever over the parking becomes a typical building shape in residential zoning area in this city. The five-story house seeks small tweaks by ‘arcing’ on major elements that define the building. The ‘arc’ from the cantilever at the parking, the sloped wall at 4th floor expanded to an entry and the openings on elevations, reveal its identity of the vertical single-family house and express its unique appearance.
 © Bae Jihun
3.Bae Jihun
 Diagram 02
Diagram 02
 © Bae Jihun
3.Bae Jihun
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                    

举报

视角杂说

什么也没写

1909 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    投稿

    rs@rushi.net

    交流反馈群

    715894730

    返回页面顶部