Oodi Helsinki Central Library ALA Architects

2018-12-14 02:00
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
架构师提供的文本描述。Oodi在赫尔辛基中部占据了一个非常重要的位置:面对芬兰议会大楼的台阶,Eduskunttalo穿过Kansalaistori广场,这是一个公共空间,旁边是主要的公民机构。
Text description provided by the architects. Oodi occupies a hugely significant site in central Helsinki: facing the steps of the Finnish parliament building, the Eduskuntatalo across the Kansalaistori square, a public space flanked by major civic institutions. 
Text description provided by the architects. Oodi occupies a hugely significant site in central Helsinki: facing the steps of the Finnish parliament building, the Eduskuntatalo across the Kansalaistori square, a public space flanked by major civic institutions. 
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
Oodi位于Eduskuntamalo对面,是政府与民众之间关系的象征,它提醒人们注意“芬兰图书馆法”规定图书馆必须促进终身学习、积极的公民身份、民主和言论自由。它还将新图书馆置于赫尔辛基文化区的中心,靠近首都许多伟大的机构。
The siting of Oodi opposite the Eduskuntatalo was chosen to be symbolic of the relationship between the government and the populace, and act as a reminder of the Finnish Library Act’s mandate for libraries to promote lifelong learning, active citizenship, democracy and freedom of expression. It also places the new library in the heart of Helsinki’s cultural district, close to many of the capital’s great institutions.
The siting of Oodi opposite the Eduskuntatalo was chosen to be symbolic of the relationship between the government and the populace, and act as a reminder of the Finnish Library Act’s mandate for libraries to promote lifelong learning, active citizenship, democracy and freedom of expression. It also places the new library in the heart of Helsinki’s cultural district, close to many of the capital’s great institutions.
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
ODI在上一层有一个和平开放的阅览室,被称为“书天”,但书籍只填满了图书馆里的三分之一的空间。通过减少现场存储和咨询图书馆-用户了解他们如何访问文化,ODI的设计人员和图书馆员能够引入设施,包括咖啡馆、餐厅、公共阳台、电影院、视听记录工作室和博物馆空间。这代表芬兰图书馆内更广泛的实验,除了还贷书外,还提供新的服务。
Oodi has a peaceful open-plan reading room on the upper floor that has been nicknamed “book heaven”, but books only fill one third of the space within the library. By reducing on-site storage and consulting library-users on how they access culture, the designers and librarians of Oodi have been able to introduce facilities including a café, restaurant, public balcony, movie theatre, audio-visual recording studios and a makerspace. This is representative of broader experimentation within Finnish libraries to offer new services in addition to loaning books.
Oodi has a peaceful open-plan reading room on the upper floor that has been nicknamed “book heaven”, but books only fill one third of the space within the library. By reducing on-site storage and consulting library-users on how they access culture, the designers and librarians of Oodi have been able to introduce facilities including a café, restaurant, public balcony, movie theatre, audio-visual recording studios and a makerspace. This is representative of broader experimentation within Finnish libraries to offer new services in addition to loaning books.
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
设计将图书馆的功能划分为三个不同的层次:将城镇广场延伸到内部空间的活动底层;上层的“书天”;以及容纳空间的封闭空间,容纳图书馆内的其他服务和设施。这一空间概念是通过将图书馆建设为一个有居住的桥梁而实现的,两个巨大的钢拱跨度超过100米,以形成全封闭、无柱的公共入口空间、围绕该结构分组的房间的集群以及上述的开放式阅览室。
The design divides the functions of the library into three distinct levels: an active ground floor that extends the town square into an interior space; “book heaven” on the upper level; and an enclosed in-between volume containing rooms to accommodate additional services and facilities within the library. This spatial concept has been realised by building the library as an inhabited bridge, with two massive steel arches that span over 100 meters to create a fully enclosed, column-free public entrance space, clusters of rooms grouped around the structure, and the open-plan reading room carried above. 
The design divides the functions of the library into three distinct levels: an active ground floor that extends the town square into an interior space; “book heaven” on the upper level; and an enclosed in-between volume containing rooms to accommodate additional services and facilities within the library. This spatial concept has been realised by building the library as an inhabited bridge, with two massive steel arches that span over 100 meters to create a fully enclosed, column-free public entrance space, clusters of rooms grouped around the structure, and the open-plan reading room carried above. 
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
ODI是利用当地材料和当地气候条件建立的。用33毫米厚的芬兰云杉木板覆盖木法石,这些木板符合将建筑物向外延伸的清扫曲线,以在KansalaiStori广场上方创建遮篷,混合内部和外部空间,为图书馆前面的公共活动创造住所。
Oodi has been built using local materials and with local climate conditions in mind. The timber façade is clad with 33-millimeter-thick Finnish spruce planks that conform to the sweeping curve that extends the building outwards to create a canopy above the Kansalaistori square, blending the interior and exterior spaces and creating shelter for public events in front of the library.
Oodi has been built using local materials and with local climate conditions in mind. The timber façade is clad with 33-millimeter-thick Finnish spruce planks that conform to the sweeping curve that extends the building outwards to create a canopy above the Kansalaistori square, blending the interior and exterior spaces and creating shelter for public events in front of the library.
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
树冠结构的上表面被用来建造一个巨大的公共露台,赫尔辛基市民可以从那里直接俯瞰广场,直到芬兰议会的台阶和主要入口。露台为图书馆访客提供的公共户外空间增加了一倍,并创造了一个新的目的地,人们可以在这里见面和观察下面的城市。
The upper surface of the canopy structure has been used to create a large public terrace, from which Helsinki citizens can look directly over the square to the steps and main entrance of the Finnish parliament. The terrace doubles the amount of public outdoor space provided for library visitors and creates a new destination where people can meet and observe the city below.
The upper surface of the canopy structure has been used to create a large public terrace, from which Helsinki citizens can look directly over the square to the steps and main entrance of the Finnish parliament. The terrace doubles the amount of public outdoor space provided for library visitors and creates a new destination where people can meet and observe the city below.
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
Oodi的底层将Kansalaistori广场延伸成一个内部公共空间。一楼的目的是使图书馆的每一项设施都是显而易见的和可访问的,并提供一个非商业性的室内空间,每周的每一天都向所有人开放。国家视听研究所(National Audiovisual Institute)的电影院基诺·雷吉娜(Kino Regina)将占用一层楼的空间,还有一家咖啡馆,餐厅的座位将在夏季的几个月里洒到广场上。
The ground floor of Oodi extends the Kansalaistori square into an interior public space. The purpose of the ground floor is to make each of the facilities of the library apparent and accessible and provide a non-commercial interior space open to all, every day of the week. Kino Regina, the National Audiovisual Institute’s movie theatre will occupy a space on the ground floor, together with a cafe restaurant with seating that will spill out onto the square in the summer months.
The ground floor of Oodi extends the Kansalaistori square into an interior public space. The purpose of the ground floor is to make each of the facilities of the library apparent and accessible and provide a non-commercial interior space open to all, every day of the week. Kino Regina, the National Audiovisual Institute’s movie theatre will occupy a space on the ground floor, together with a cafe restaurant with seating that will spill out onto the square in the summer months.
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
中间层,即所谓的“阁楼”,由灵活的房间组成,这些房间位于桥梁结构桁架之间的空间内的亲密角落和角落周围。多功能房的设计既能容纳嘈杂的活动,又能容纳安静的活动,Oodi将在这一层提供诸如其工作室和录音室等设施。
The middle floor, known as the “Attic”, consists of flexible rooms arranged around the intimate nooks and corners that inhabit the spaces between the trusses of the bridge structure. The multi-function rooms are designed to accommodate both noisy and quiet activities and it is on this floor that Oodi will offer facilities such as its makerspace and recording studios.
The middle floor, known as the “Attic”, consists of flexible rooms arranged around the intimate nooks and corners that inhabit the spaces between the trusses of the bridge structure. The multi-function rooms are designed to accommodate both noisy and quiet activities and it is on this floor that Oodi will offer facilities such as its makerspace and recording studios.
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
 
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
“书天”在顶层,是一个巨大的开放景观,顶部有起伏的云状白色天花板,由圆形屋顶灯刺穿。在这里,现代主义图书馆的最佳特性符合21世纪技术所提供的可能性。宁静的气氛邀请游客阅读、学习、思考和享受自己。从这个级别来看,游客可以享受到市中心的无障碍360度全景,或者步行到露台上,可以俯瞰到卡萨拉的广场。
“Book Heaven” on the top floor, is a vast open landscape topped with an undulating cloud-like white ceiling punctured by circular rooflights. Here the best characteristics of the modernist library meet the possibilities provided by 21st Century technologies. The serene atmosphere invites visitors to read, learn, think and to enjoy themselves. From this level visitors can enjoy an unobstructed 360-degree panorama view of the city centre, or step out onto the terrace overlooking Kansalaistori square.
“Book Heaven” on the top floor, is a vast open landscape topped with an undulating cloud-like white ceiling punctured by circular rooflights. Here the best characteristics of the modernist library meet the possibilities provided by 21st Century technologies. The serene atmosphere invites visitors to read, learn, think and to enjoy themselves. From this level visitors can enjoy an unobstructed 360-degree panorama view of the city centre, or step out onto the terrace overlooking Kansalaistori square.
 © Tuomas Uusheimo
(3)TuomsUusheimo
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Architects ALA Architects
Location Töölönlahdenkatu, 00100 Helsinki, Finland
Client City of Helsinki
Area 17250.0 m2
Project Year 2018
Photographs Tuomas Uusheimo
Category Library
Manufacturers Loading...

                    

举报

喵锅先森Danbo

什么也没写

1790 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    投稿

    rs@rushi.net

    交流反馈群

    715894730

    返回页面顶部