新作 | 浆果设计,沈阳三秋舍·梦幻岛

2019-08-29 08:30
“当我们面对一处带有年代感的空间时,我们总会首先想到两样事情:尊重空间原有的气质和保留空间中那些由时间打磨后沉淀下来的美感。”设计师周博&蔡雨洋说道,“这种美感无法在短期内靠人工雕饰出来,即使用最奢侈的材料也无法做到。”

“When we face a space with a sense of time, we always think of two things first: respecting the original temperament of the space and preserving the beauty of the space, which has been polished by time, ” said Designer Bo Zhou& Yuyang Cai,”This aesthetic feeling can not be artificially sculpted in a short time, even with the most luxurious materials. ”

▼项目概览,project overview
在修补、联结、挖掘、推翻、重建一系列设计完成之后,这个隐藏于闹市区僻静一隅的三秋舍·梦幻岛餐厅展现在市人面前,这个形状似方盒子的建筑体从院落中生长、穿插、叠加,混凝土材质的高雅灰色调的墙面斑驳而不衰败,它静静地与这片场地通过美食产生了情感般的紧密联结。

After a series of repairs, connections, excavations, overturns, and reconstructions, Thankusir restaurant, hidden in a quiet corner of the downtown area, was unveiled to the public. The box shaped building grows from the courtyard, intersperses and overlaps, while the elegant gray walls of concrete, mottled and undecayed, and it quietly creates an emotional bond with the site through the food.

▼建筑外观,exterior view
三秋舍·梦幻岛的前身是一座废弃的汽车修配厂,由一个带有地下室的小楼,一个裙房,和几处小面积室外空间组成,每个空间格局被墙体分割得琐碎而杂乱,相互之间本并无联系。经过几年的沉寂,改造后的废弃汽车修配厂绽放出老建筑独有的魅力。

Thankusir Neverland, formerly an abandoned auto repair shop, it consists of a small building with a basement, a skirt building, and several small outdoor spaces, each of its space is divided by the wall into trivial and messy, and there’s no connection between them. After several years of silence, the renovated abandoned automobile repair plant has blossomed the unique charm of the old buildings.

▼设计示意图,diagram
开放共享:荒漠中的理想花园
Open and shared: An ideal garden in the desert

建筑改造后拆除了大部分墙体,在屋顶打开不同尺寸的天窗,阳光洒进室内,建筑回归本身的方正格局和清爽面貌。取消南侧所有面对居民楼的墙面窗,利用天窗采光,规避经营扰民的问题,同时百年历史的清真寺院落风格被引入餐厅景观。

整个项目面积庞大,隐蔽工程的改造和配套的硬件设施花费巨大,能够利用在装饰上的造价预算非常低。我们决定“利用建筑本身的美感来做文章”,如此让我们收获了意外的惊喜。

After the renovation of the building, most of the walls were removed. Skylights of different sizes were opened on the roof. Sunlight poured into the interior, and the building returned to its square framework and fresh appearance. All the wall windows facing the residential building on the South side were cancelled, and skylights were used to avoid the problem of disturbing the residents, while the style of the century-old mosque compound was introduced into the restaurant landscape.

The whole project area is huge, the transformation of hidden works and supporting hardware facilities cost huge, can use the cost of decoration budget is very low. We decided to “take advantage of the beauty of the building itself”, which gave us an unexpected surprise.

▼共享休闲区,the shared lounge area
▼吧台区域,bar counter
呈“人”字型的三角型横梁序列式排布,展现了建筑空间的高挑与开放式的格局。打开天窗,不对裸露的水泥墙断面做任何修饰,让这种风格与原木桌椅的自然纹理的风格相互碰撞和对比。当热烈的阳光照耀进来时,顷刻间马来西亚的热带风光便显现在眼前。整个空间穿插着很多大型阔叶植被,度假模式和聚餐派对情境即将开启。

The triangular beam in the Chinese character “人” shape is arranged in a sequence, showing the tall and open pattern of the architectural space. Open the skylight and do not make any modifications to the exposed concrete wall section, so that this style collides and contrasts with the natural texture of the original wooden table and chair. When the warm sunshine comes in, suddenly the tropical scenery of Malaysia comes into view. The space is interspersed with large broadleaf vegetation, holiday mode and dinner party scene is about to start.

▼精酿共享餐吧,the shared dining area
▼“人”字型的三角型横梁,the triangular beam
▼被天窗照亮的共享餐桌,the shared dining table illuminated by the skylight
▼用餐区细部,detailed view
破旧立新:混凝土在讲故事
To break the old and build the new:Concrete tells a story

玻璃天井从楼顶直通地下酒吧,通过序列感的设计,使三层楼链接在一起,并将楼顶的阳光直接引入到底层区域与地下室,让沉闷的地下室空间在视觉和感受上与外界产生更多的关联。

The Glass Patio leads from the roof to the underground bar. Through the design of sense of sequence, the three floors are linked together, and the sunshine from the roof is directly introduced into the ground floor area and basement, so that the dull basement space has more visual and emotional connections with the outside world.

▼玻璃天井,the glass patio
设计师希望赋予它艺术博物馆的空间氛围,玻璃天井内的陶瓷器皿是食物的伙伴,温润而无声的存在即是一种艺术魅力的展现形式。

Designers hope to give it the space atmosphere of an art museum. Ceramics in glass patio are partners of food. The presence of gentle and noiseless is an expression of artistic charm.

▼艺术博物馆般的空间氛围,a museum-like atmosphere
静默的力量散发着无法在短期内靠人工去雕饰的美,即使是最奢侈的材料也无法呈现的,设计师在选材上更注重自然属性,注重所用材质是否能与空间斑驳自然感和谐共生。

The power of silence radiates beauty that can not be carved by hand in a short period of time, even the most luxurious materials can not be presented. Designers pay more attention to natural properties in selecting materials Pay attention to the use of materials and space mottled natural sense of harmonious coexistence.

▼私密餐区,private dining area

                            
▼材料与空间的斑驳自然感和谐共生,the material coexists with the quality of the space
▼私密餐区一角,a corner of the private area
地下实验室:隐秘的B-ONE酒吧
Underground lab: THE HIDDEN BAR B-One

B-one酒吧位于小楼区域的地下室,入口隐蔽难寻,需要通过幽暗的楼洞穿到内院中,再由一处隐秘的入口下行,才得以寻见。寻着光源拾阶而下,混凝土拱形通道古朴而神秘,一尊远古石像极易让人产生时空错觉。

▼混凝土拱形通道,the concrete arch-shaped passageway
B-one bar is located in the basement of the small building, entrance hidden difficult to find, need to pass through the dark floor hole to the inner courtyard, and then by a secret entrance down, to be found. Tracing the light source, the concrete arch-shaped passageway is simple and mysterious. An ancient stone statue is easy to create the illusion of time and space.

▼B-ONE地下酒吧,B-one bar on the basement floor
▼陈列柜,showcase

                            

                            
空间中原有的破旧物所沉淀出来的美感是值得尊重的,在选材上,更注重空间的斑驳自然感和谐共生。选用天然木材阴干脱水,作为地板与天花板主材,与裸露的墙体完美融合。不做任何漆面与工艺处理的金属板被铸成入口处的大门,混凝土在空间中扮演着重要的角色。

The beauty of the original dilapidated objects in the space is worthy of respect. In the selection of materials, more attention is paid to the natural and harmonious symbiosis of space. Natural wood is dried as a main material for the floor and ceiling, perfectly blended with the exposed wall. Without any paint finish or process, the metal plates are cast into the entrance door, and the concrete plays an important role in the space.

▼酒吧休闲区,lounge area

                            
▼天然木材与裸露的墙体完美融合,the natural wood was perfectly blended with the exposed wall
▼座位细部,seating area detailed view
“在商业设计过程中,设计师不仅要完成空间的美观与功能,更要参与到整个商业业态的规划之中。”设计师说道。改造后,空间之间独立又互通,从任何一个空间进入,都可以步行到其他空间中去。动线设计让整个项目的体验更加完整,商业运营更经济高效。

“In the process of commercial design, designers should not only complete the aesthetics and functions of the space, but also participate in the planning of the whole commercial industry, ” said the designer. After the transformation, the space is independent and interoperable, from any space into, you can walk to other space. The motion trend design makes the whole project experience more complete and business operation more economical and efficient.

▼空间之间独立又互通,the space is independent and interoperable
▼party房入口,party room entrance
▼party房内部视角,party room interior view

                            

                            
设计师周博&蔡雨洋说:“当我们通过建筑改造设计将空间打造成了我们想要的样子之后,项目便有了灵魂。”

Designers Bo Zhou & Yuyang Cai said, “the project has a soul when we transform the space into the way we want it to be. ”

▼布局示意,layout diagram
▼轴测示意,axon diagram

                            

                            

                            

                            
项目名称:三秋舍·梦幻岛
项目类型:餐厅
项目面积:2000平米
项目位置:中国沈阳市
设计师:周博&蔡雨洋
设计公司:浆果设计
摄影师:牟星、星文、大白

Project name: Thankusir Neverland
Type of Project: Restaurant
Project Area: 2,000 sqm
Location: Shenyang, China
Designer: Bo Zhou& Yuyang Cai
Design firm: Jingle Design
Photographer: Xing Mu, Wen Xing, Bai Da

采集分享

举报

东方学长

什么也没写

75 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    投稿

    rs@rushi.net

    交流反馈群

    715894730

    返回页面顶部