1971研学营地/DK大可设计

2019-05-20 16:00
项目背景 Background Information
该项目位于山东省日照市东港区陈疃镇,如“1971研学营地”的名字所诉,基地原为1971年建立的陈疃镇中学学堂, 2016年因教育资源整合,学校停招,为了让学堂继续发挥其文化育人的功能,陈疃中学被重新利用,改造为日照1971青少年研学实践教育营地。
此次改造设计是将基地原有日常教学教室改造为1971研学营地的学生住宿空间,在满足住宿功能需求的同时,不破坏旧时学堂的记忆成为此次设计的核心。

The project is located in Chentuan Town, Donggang District, Rizhao City, Shandong Province. As the name of “1971 Research Camp”, the base was originally the Chen tuan Middle School, established in 1971. In 2016, due to the integration of educational resources, the school stopped recruiting, in order to let The school continued to play its role in cultural education, and Chentuan Middle School was re-used and transformed into the Rizhao 1971 Youth Research and Practice Education Camp.
The renovation design is to transform the original daily teaching classroom of the base into the student accommodation space of the 1971 research camp. While satisfying the needs of the accommodation function, the memory of the old school was not destroyed and became the core of the design.
▼区位location
▼项目概览,project overview
记忆与传承| Memories and Heritage 
陈疃镇中学学堂最初由当地村民自发修建,就地取材,共同出资,建造的而成。经历了几十年的风雨承载了多少陈疃人的记忆和青春。近几年由于各种因素现老建筑不能满足当下学校建设要求,被新中学代替所荒废。甲方依托政府打造一个综合性青少年学生研学教育营地并对现有的建筑群进行升级改造让其继续为学生服务。
Chen Tuan Middle School was originally built spontaneously by local villagers, who took local materials and jointly funded the construction. After decades of ups and downs, how many memories and youth Chen Tuan has carried. In recent years, due to various factors, the old buildings can not meet the requirements of the current school construction, and have been replaced by the new middle school.Party A relies on the government to build a comprehensive youth student education camp and upgrade the existing buildings to continue to serve students.

原有建筑结构形式多为砖木结构,红砖屋身、木框架屋顶,上铺红瓦。为了更好的传承老建筑的历史纹脉,在改造中将红砖作为主要材料,沿用传统砌筑方法,将老建筑与新改造部分紧密融合在一起,使整个建筑群更加统一。
The original building structure is mostly brick and wood structure, red brick house, wooden frame roof, and red tile on the upper. In order to better inherit the historical veins of the old buildings, the red bricks were used as the main materials in the renovation, and the traditional masonry method was used to closely integrate the old buildings with the newly-reformed parts to make the whole building group more unified.
▼改造前老建筑Pre-renovation building

                            
▼改造中建筑Reconstructing building

                            
营地入口空间Camp entrance space
对原入口拆除重新设计,打造一个独特景观入口空间,特有红砖砌筑 “1971研学营地”几个字代替了普通的金属字体张贴,让其与整个空间形成一个完整体。
The original entrance was demolished and redesigned to create a unique landscape entrance space. The special red brick masonry “1971 Research Camp” replaced the ordinary metal font posting to form a complete body with the entire space.
▼入口大门Entrance gate 
空间梳理与组合| Space carding and combination
对原有红砖建筑群进行重新梳理,将破旧严重的小空间建筑进行拆除,保留主要建筑空间。我们将保留的建筑空间重新组合,形成五个独立的院落空间和一个休闲趣味景观带,继续沿用红砖作为建造的主材料来整合空间氛围。在尊重建筑现状的基础上运用圆形元素配置每个庭院入口的专属空间,增加其趣味性和体验性。
Re-combing the original red brick buildings, demolishing the old and serious small space buildings, and retaining the main building space.
We regrouped the remaining architectural spaces to form five separate courtyard spaces and a casual fun landscape belt, continuing to use red brick as the main material for the construction to integrate the space atmosphere. On the basis of respecting the status quo of the building, the circular elements are used to configure the exclusive space of each courtyard entrance, which increases its interest and experience.

▼小院入口空间Courtyard entrance space

                            

                            
▼入口空间和走廊Entrance space and corridor
▼庭院空间Courtyard space

                            

                            

                            
景观带Landscape belt
我们用大小不一的圆将条形景观空间串联起来,形成三个不同的休闲趣味景观场所:西侧下沉式的篝火聚会场所、中间环形小丘小道、东侧圆形迷宫墙。
We use a circle of different sizes to connect the strip landscape spaces together to form three different places of leisure and fun landscape: the sunken bonfire gathering place on the west side, the middle ring road, and the east labyrinth wall.
▼景观带鸟瞰图Landscape belt with aerial view

                            
▼景观带入口节点Entrance node

                            

                            
▼下沉篝火剧场Sinking Fire Theater

                            

                            
▼园环小道Roundabout

                            
▼趣味迷宫Fun maze

                            
▼室内改造后空间Indoor renovation space
原木框架屋顶改为钢结构并将增加高度,满足住宿空间的光照需求,提升空间亮度。
The wood frame roof is changed to a steel structure and will be increased in height to meet the lighting needs of the accommodation space and enhance the brightness of the space.

                            

                            
▼红砖区总平面图
▼景观带总平面图
▼营地入口平面图、立面图
▼门卫室立面图
项目名称:山东日照1971研学营地旧学校改造
设计方:DK大可建筑设计
联系邮箱:dakejzghsj@163.com
项目设计 & 完成年份:2018/2--2019/5
主创及设计团队:杨大可 高浩军 王学艺
项目地址:山东日照
建筑面积:11050m2
摄影版权:DK大可建筑
设计客户:1971研学营地
标签 :  学校改造

原创作品

举报

Yang Pan

大可(北京)建筑规划设计有限公司//北京市

4 作品/ 0 人气

  • 别默默的看了,快登录帮我评论一下吧!:)

    注册 登录

    更多评论

    推荐作品


    相关文章

    下载

    加入到画夹管理

    添加画夹

    提示

    投稿

    rs@rushi.net

    交流反馈群

    715894730

    返回页面顶部
    开通如室年费VIP会员
    即可享受以下权益
    名师作品集订阅下载
    年更新300多名全球顶尖名师
    精品资料下载
    年更新1000多套精品资料
    名师与资料完善后,价格涨至699元/年